PROJECT DESCRIPTION

In Joint Venture with ZAS Architects Inc.

Location: Angus, Canada

Area: 960 m²

Client: Essa Public Library

Date: 2009

Designed to accommodate many parallel functions, the new Angus Library aims to better serve the community's demographic spectrum. The building responds to 3 distinct site conditions. To the West, a curved country road results in the shield-like gesture of the administrative, community, and housing building block. To the North, an existing campus of community buildings (including the Angus Arena) allow for the creation of a vital new public square which the library will help re-define and contain. To the South, a forest of tall white pine trees allows for spaces of contemplation, and as such the library's positioning allows for the mingling of architecture and nature.